. Pierogów z różnych stron świata można było spróbować oraz zapytać o tajniki przyrządzania podczas podsumowania zajęć praktycznych w Zespole Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich, czyli sandomierskiej „Marmoladzie”.
Pierogi zrobili uczniowie klasy II Technikum Gastronomicznego w ramach zajęć szkolenia praktycznego, pod opieką nauczycielek Marty Bator i Edyty Młodochowskiej. Na półmiskach leżały najróżniejsze pierogi.
Zespół Katarzyny Dziamy przyrządził rosyjskie pielmieni.
- To pierogi z nadzieniem z mięsa wołowego i wieprzowego, z dodatkiem cebulki i czosnku. Nie są trudne w wykonaniu, wystarczy trochę chęci, a naprawdę są bardzo smaczne i sycące – przekonywała uczennica.
Monika Kwiatkowska zaprezentowała litewskie kibiny. To pierogi pieczone, zrobione z ciasta drożdżowego z nadzieniem mięsnym.
Beata Szloch spróbowała swoich sił w przyrządzaniu włoskich ravioli z serem, z dodatkiem natki pietruszki i bazylii.
Smak Indii można było poczuć, jedząc samosy zrobione przez Annę Urę.
- To pierogi wegetariańskie. Mają charakterystyczny ostry smak, który daje chili i garam masala, a także czosnek i imbir. Dla złagodzenia smaku podałam do pierogów sos z ogórka i mięty. Ciasto jest łatwe w wykonaniu. Robi się je tylko z mąki, wody i oleju – opowiadała Anna Ura.
Uczniowie „Marmolady” zrobili również argentyńskie epamadadas, niemieckie maul¬taschen, tybetańskie momo oraz bałkańskie pierożki.
Spotkanie zakończyło się wspólną degustacją, na którą została zaproszona dyrekcja szkoły oraz nauczyciele.
Wszystkie pierogi bardzo smakowały, o czym świadczyły puste półmiski po zakończonym spotkaniu.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?