W sandomierskim Dworku Koćmierzów wypiekano świąteczne baranki i zajączki
Warsztaty z pieczenia baranków i zajączków, były jednym z wielu wydarzeń, jakie w przededniu Świąt Wielkanocnych dla dzieci i dorosłych przygotowało Sandomierskie Centrum Kultury.
Praca twórcza w Dworku Koćmierzów była bardzo twórcza i owocna. Powstało 16 baranków i 64 wielkanocne zajączki.
Merytoryczną fachową wiedzą w zakresie robienia ciasta i pieczenia dzieliła się Danuta Podraza, prowadząca spotkania w Dworku Koćmierzów. - Baranki robimy z ciasta babkowego, troszeczkę tęższego niż na babkę i zamiast jednej dajemy półtorej szklanki mąki - zdradziła prowadząca warsztaty. - A to z tego względu, żeby baranki łatwiej wychodziły z formy. Natomiast króliczki robimy z ciasta drożdżowego.
Każdy uczestnik wyszedł z warsztatów z upieczonym barankiem i czterema króliczkami w różnych kolorach.
Zajęcia kulinarne w Dworku Koćmierzów prowadzone są w piątki i soboty. Zainteresowanie udziałem w kulinarnych spotkaniach jest bardzo duże.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?