Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

W sandomierskim Dworku Koćmierzów wypiekano świąteczne baranki i zajączki. Na warsztatach powstały smaczne wypieki

Klaudia Tajs
Klaudia Tajs
Wideo
od 16 lat
Dzieci i dorośli, którzy wzięli udział w kulinarnych warsztatach w Dworku Koćmierzów przygotowanych przez Sandomierskie Centrum Kultury poznali tajniki udanych wypieków wielkanocnych baranków i zajączków.

W sandomierskim Dworku Koćmierzów wypiekano świąteczne baranki i zajączki

Warsztaty z pieczenia baranków i zajączków, były jednym z wielu wydarzeń, jakie w przededniu Świąt Wielkanocnych dla dzieci i dorosłych przygotowało Sandomierskie Centrum Kultury.

Praca twórcza w Dworku Koćmierzów była bardzo twórcza i owocna. Powstało 16 baranków i 64 wielkanocne zajączki.
Merytoryczną fachową wiedzą w zakresie robienia ciasta i pieczenia dzieliła się Danuta Podraza, prowadząca spotkania w Dworku Koćmierzów. - Baranki robimy z ciasta babkowego, troszeczkę tęższego niż na babkę i zamiast jednej dajemy półtorej szklanki mąki - zdradziła prowadząca warsztaty. - A to z tego względu, żeby baranki łatwiej wychodziły z formy. Natomiast króliczki robimy z ciasta drożdżowego.

Każdy uczestnik wyszedł z warsztatów z upieczonym barankiem i czterema króliczkami w różnych kolorach.

Zajęcia kulinarne w Dworku Koćmierzów prowadzone są w piątki i soboty. Zainteresowanie udziałem w kulinarnych spotkaniach jest bardzo duże.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na sandomierz.naszemiasto.pl Nasze Miasto