MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Zagnieć ciasto i sięgnij po borówki. Tak zrobisz najlepsze pierogi na słodko. Poznaj prawdziwy hit lata

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowe pierogi z borówkami możesz zrobić ze świeżych lub mrożonych jagód. Mrożonkę ugotuj i zagęść mąką ziemniaczaną z niewielką ilością wrzątku.
Domowe pierogi z borówkami możesz zrobić ze świeżych lub mrożonych jagód. Mrożonkę ugotuj i zagęść mąką ziemniaczaną z niewielką ilością wrzątku. freepik.com/freepik/zdjęcie ilustracyjne
Przejadły ci się pierogi z jagodami? Proponuję do farszu dodać soczyste borówki. Przed podaniem obsmażam je na maśle, aby stały się rumiane i nabrały rozkosznego smaku. Zobacz prosty przepis na pierogi z borówkami na letni podwieczorek.

W skrócie:

Domowe pierogi z borówkami to sezonowy frykas, którym można było zajadać się w czasie wakacji. Korzystaj z dojrzałych borówek pełnych naturalnej słodyczy. W takim przypadku polecam ci pominąć dodatek cukru. Borówki do nadziewania możesz posypać bułką tartą, ale sprawdzi się też mąką ziemniaczaną. Wymieszana z owocami stworzy apetyczny żel w pierogach. Lepienie pierogów będzie dość pracochłonne, ale warte poświęconego czasu. Zachęcam cię do lepienia ich razem z rodziną lub znajomymi.

Pierogi z borówkami – prosty przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4-6 osób.

Czas przygotowania: 2 godziny.

Stopień trudności: łatwy.

Ciasto na pierogi:

  • 500 g mąki pszennej,

  • 1 jajko,

  • 250 ml ciepłej wody,

  • szczypta soli.

Nadzienie:

  • 500 g świeżych borówek,

  • 2 łyżki cukru,

  • 1 łyżka bułki tartej,

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

  • Do podania: 1 łyżka śmietany 18 procent,

  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,

  • kilka listków świeżej mięty.

Jak zrobić pierogi z borówkami?

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj szczyptę soli, wlej ciepłą wodę i wbij rozmieszane jajko.

  2. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub w robocie kuchennym, aż będzie gładkie, sprężyste i elastyczne.

  3. Gotowe ciasto przykryj zwilżonym ręcznikiem kuchennym i odstaw na 30 minut, aby siatka glutenowa mogła się w pełni rozwinąć.

  4. W trakcie odpoczynku ciasta zajmij się przygotowaniem farszu z borówek.

  5. Owoce dokładnie umyj pod bieżącą wodą, dodaj cukier, bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną.

  6. Ciasto na pierogi z borówkami rozwałkuj na 3 mm i przy pomocy szklanki lub wykrawaczki do ciastek formuj kółka.

  7. Na środek każdego ciasta ułóż łyżeczkę nadzienia z borówek.

  8. Wylepiaj pierogi, tworząc z ciasta półksiężyce i dokładnie dociskaj do brzegów. Możesz zrobić fantazyjne falbanki, aby mieć pewność, że sok nie wypłynie.

  9. Zagotuj w garnku 2 l wody i hojnie posól.

  10. Do wrzątku wrzucaj pierogi i gotuj aż wypłynąć na wierzch.

  11. Od tego momentu gotuj jeszcze przez 2 minuty.

  12. Ugotowane pierogi z borówkami wyjmij cedzakiem na półmisek.

  13. Rozłóż na talerzach i podawaj z kleksem kwaśnej śmietany, polej jogurtem i udekoruj listkami świeżej mięty.

Wedle upodobań możesz polać je masłem z podsmażoną bułką tartą. Wypróbuj ten przepis, aby urozmaicić sobie letnie posiłki.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chlebek bananowy air fryer

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Zagnieć ciasto i sięgnij po borówki. Tak zrobisz najlepsze pierogi na słodko. Poznaj prawdziwy hit lata - Strona Kuchni

Wróć na sandomierz.naszemiasto.pl Nasze Miasto