Zakończenie Festiwalu Czekolady w Sandomierzu. Chałwa, lizaki, lody, ciasta oraz... oscypki w czekoladzie (WIDEO, zdjęcia)

Monika Kluzek
Monika Kluzek

Wideo

Zobacz galerię (126 zdjęć)
Pyszna czekolada belgijska w wielu wersjach smakowych, chałwa, lizaki, lody, ciasta, a nawet... oscypki w czekoladzie! Takich cudów mogliśmy skosztować podczas 3. edycji Festiwalu Czekolady w Sandomierzu. Impreza trwała od 11 do 13 września i zgromadziła w Królewskim Mieście tłumy fanów słodkości.

Niedziela była wymarzonym dniem na zorganizowanie festiwalu. Pogoda dopisywała, było wyjątkowo ciepło a od samego rana świeciło piękne słońce. Nic dziwnego, że sandomierski Rynek był oblegany. Mnóstwo osób postanowiło aktywnie spędzić ostatnie gorące dni. Zobacz: Słoneczna niedziela w Sandomierzu. Tłumy turystów wypoczywały na Rynku (ZDJĘCIA)
Na Rynku królowała oczywiście czekolada. Były Sękacze Zaniewicza i ciasta regionalne przygotowane przez firmę Zaniewicze, wyjątkowa i nietypowa czekolada od firmy Czekolady Zotter, ręcznie przygotowywane czekoladowe figurki od Angelina Chocolate, szeroki asortyment słodkości i widowiskowe fontanny czekolady od Cukierni Dybalski, gorąca czekolada z aromatycznymi dodatkami, kawy i herbaty od Beskid Chocolate, lekkie słodkości bez cukru, glutenu i mleka od Gangu Czekoladożerców oraz praliny i ręcznie robiona czekolada z owocami i przyprawami od Manufaktury U Dziwisza. Na większy głód turystów czekały food trucki serwujące burgery, frytki belgijskie i kawałki kurczaka. Oprócz stanowisk z jedzeniem na Rynku pojawił się także szeroki wybór dekoracyjnych drobiazgów, chust, magnesów czy zabawek dla dzieci. Były również stoiska z naturalnym pieczywem, miodami, nalewkami, palonymi kawami. Można było także kupić wino pochodzące z małopolskiej winnicy Piwnice Antoniego.

Doskonałym pomysłem na tak ciepłą pogodę były orzeźwiające lemoniady serwowane z kostkami lodu i kawałkami owoców. Można było spróbować między innymi wersji o smaku arbuzowym czy ananasowym. Tuż obok sprzedawano suszone owoce na wagę. Były klasyczne truskawki, banany czy ananasy, ale pojawiły się również orzechy w wasabi.

Długie kolejki ustawiały się przy stanowisku łódzkiej Cukierni R. Dybalski, której witryna zachwycała fontannami z czekoladą oraz przepięknymi, misternymi czekoladowymi figurkami. Były czekoladowe szachy, zwierzęta, a nawet... klucz francuski. Ciekawie było także przy stanowisku Beskid Chocolate, gdzie serwowano gorącą mleczną czekoladę oraz gorącą czekoladę ciemną z rumem i chilli. Jednym z bardziej nietypowych przysmaków z pewnością były oscypki w czekoladzie. To wyjątkowe połączenie smaków znalazło wielu amatorów.

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3