W jadłodzielni ludzie będą mogli zostawiać żywność, której mają w nadmiarze a także częstować się tym, co pozostawili inni w myśl zasady foodsharing. Jest to inicjatywa skierowana do wszystkich mieszkańców Sandomierza, gdyż z produktów znajdujących się w jadłodzielni będzie mógł skorzystać każdy potrzebujący, bez względu na status społeczny.
Pracownicy ośrodka pomocy społecznej chcą zachęcać nie tylko osoby prywatne lecz także właścicieli lokali gastronomicznych, sklepów jak i producentów do oddawania żywności, gdyż produkty pozostające w nadmiarze lub z kończącym się terminem ważności, mogą posłużyć innym do przygotowania wartościowego posiłku.
W jadłodzielni będzie można zostawić produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia „należy spożyć do”, wyroby własne na przykład zupa, ciasto, pasteryzowane przetwory domowe typu dżemy, starannie i szczelnie zapakowane z naklejonym opisem potrawy i datą przygotowania. Produkty zapakowane fabrycznie typu konserwy, mleko, sery, jogurty, produkty suche, pieczywo, warzywa i owoce. Nie mogą to być produkty napoczęte, nadpsute, które mają nietypowy zapach lub kolor, są nadgniłe lub zawierają surowe mięso lub jajka.
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?