MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fasolka nie ma cholesterolu, a rozpuszczalny błonnik w niej...
fot. natalimis/123rf.com

To skromne warzywo wzmacnia serce i kości, ułatwia odchudzanie. Sezon trwa, więc korzystaj. Sprawdź, jak działa na twój organizm

Fasolka szparagowa wzmacnia serce

Fasolka nie ma cholesterolu, a rozpuszczalny błonnik w niej zawarty może pomóc w poprawie zdrowia serca, ponieważ obniża on poziom „złego” cholesterolu LDL oraz cholesterolu całkowitego. Zbyt wysoki poziom tego rodzaju cholesterolu prowadzi do odkładania się złogów tłuszczowych w naczyniach krwionośnych i może zmniejszyć przepływ krwi do serca oraz spowodować miażdżycę, udar lub zawał serca. Przepływ krwi w organizmie usprawnia również witamina K zawarta w fasolce.

Błonnik wpływa również na obniżenie ciśnienia krwi i zmniejszenie stanu zapalnego. Dodatkowo fasolka ma także niską zawartość sodu, dzięki czemu również korzystnie wpływa na zdrowie serca i układu krążenia. Zbyt duże spożycie soli w diecie może doprowadzić do nadciśnienia tętniczego oraz podwyższa ryzyko rozwoju chorób serca i udaru mózgu.

Zobacz również

„Suwałki Street Festiwal”, czyli sport wychodzi na ulice miasta

„Suwałki Street Festiwal”, czyli sport wychodzi na ulice miasta

Cenne zwycięstwo Staru w meczu z Wieczystą na zakończenie sezonu

Cenne zwycięstwo Staru w meczu z Wieczystą na zakończenie sezonu

Polecamy

Seks jak trening? Zobacz, jak często musisz się kochać, żeby spalić 300 kalorii

Seks jak trening? Zobacz, jak często musisz się kochać, żeby spalić 300 kalorii

Nagrody „dla leni i mierniaków”. Nauczycielka oburzona komentarzem

Nagrody „dla leni i mierniaków”. Nauczycielka oburzona komentarzem

Tego nie wiedzieliście o Dorocie Kamińskiej. Poznaj sekrety aktorki

Tego nie wiedzieliście o Dorocie Kamińskiej. Poznaj sekrety aktorki