Lokal cieszy się dużym zainteresowaniem i nic dziwnego, ponieważ bardzo wyróżnia się na świętokrzyskiej mapie kulinarnej. Zjemy tu bardzo ciekawe regionalne potrawy chociażby borszcz na kapuście kiszonej z pieczonymi ziemniakami, ozor na plackach gryczanych czy proziaki z gzikiem. Nie brakuje także aromatycznych makaronów, pizzy, steków, chłodników oraz sałatek.
Nazwa restauracji nie wzięła się znikąd. Otóż znajduje się tu pierwsza w Polsce legalna destylarnia alkoholu. - Najpierw był pomysł na piwo, ale miałem wrażenie, że jest tego już za dużo. Dlatego postanowiłem zrobić coś oryginalnego – mówi właściciel restauracji Jerzy Sałata.
Sandomierska „Ratafia” przyciąga klientów, którzy swoje zadowolenie wyrażają w opiniach w Internecie. „Jedzenie warte polecenia, policzki wołowe smak tak dobry, że trudno opisać, trzeba spróbować. Proziaki, fajny kontrast pikantnego i słodkiego. Miła obsługa”, „Obsługa miła, nienachalna, znająca serwowane posiłki. Dania smaczne, cenowo przystępne. Lokalizacja na rynku, wiec pierwszorzędna, zwłaszcza w dobrej pogodzie gdy można usiąść na zewnątrz. Zjedliśmy tu obiad, wypiliśmy kawę i możemy z czystym sumieniem polecić kolejnym turystom”, „ Jedzenie pyszne, smakowało nawet moim wybrednym dzieciom. Obsługa bardzo pomocna i miła. Na końcu bardzo chętnie udzielili nam wskazówek, gdzie można się udać z dzieciakami. Posiłki przyszły szybko, wiec nie zmarnowaliśmy całego dnia na czekanie na nie. Z czysty, sumieniem mogę polecić to miejsce” - czytamy. Sam właściciel podkreśla, że to zasługa kucharza, który jest według niego najlepszy w Sandomierzu.
Restauracja „Ratafia” jest czynna codziennie. W godzinach od 9 do 11 pełni rolę kawiarni i śniadaniowni. Od godziny 11 do 22 pełni rolę restauracji.
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?