Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
1 z 20
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Na zdjęciu: Uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych i...
fot. Klaudia Tajs

Polsko - ukraińskie warsztaty kulinarne w Sandomierzu. Były niezwykłe potrawy [ZDJĘCIA]

Polsko - ukraińskie warsztaty kulinarne w Sandomierzu. Były niezwykłe potrawy [ZDJĘCIA]

Na zdjęciu: Uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu na deser podali jabłka zapiekane pod bezową pierzynką. Pieczone jabłka pod bezową pierzynką, żółto - fioletowe kluski śląskie, buraczki z musem śmietanowym, to tylko niektóre dania serwowane podczas kulinarnej prezentacji w Zespole Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu. Twórcami potraw była młodzież z Sandomierza i Ukrainy, uczniowie klas gastronomicznych Dyrektor Dariusz Łuczak, gospodarz obiektu przypomniał, że współpraca z partnerskim Koledżem Technologii oraz Biznesu w Iwanofrankowsku na Ukrainie trwa już dziesięć lat. W sumie przygotowano 30 spotkań - Współpraca polega na wymianie doświadczeń nauczycielskich, uczniowskich, sportowych, kulinarnych - mówił dyrektor. - Teraz mamy gości u siebie. Prowadzimy warsztaty gastronomiczne, na których nasza młodzież oraz z Ukrainy, pod okiem mistrza sztuki kulinarnej Dariusza Wójcika zdobywa doświadczenia. Efektem są dzisiejsze potrawy. O potrzebie współpracy pomiędzy uczniami kształcącymi się w podobnych zawodach mówił Wojciech Dzieciuch, sandomierski wicestarosta. - Ta współpraca to przede wszystkim wymiana doświadczeń, kultury jedzenia, przez jednego, jak i drugiego partnera - mówił Wojciech Dzieciuch. - Dla nas jeszcze ważne jest to, że dziś mamy 65 uczniów z Ukrainy, którzy uczą się w naszych szkołach. Mieszkają w Bursie Szkolnej. Istotną sprawą jest to, że część z tych ludzi ma perspektywę życia w Polsce. Myślą o tym, żeby tutaj zostać albo wyjechać na Zachód Europy. Świat jest dzisiaj otwarty i młodzi ludzie nie boją się wyzwań. Ukrainę reprezentowało siedmioro uczniów z klasy II, III i IV. Grupa sandomierska także liczyła siedmioro uczniów. Po dwóch dniach wspólnego gotowania, piątek stał się dniem wspólnej degustacji i prezentacji przygotowanych dań. Prezentacji polskich dań dokonała Olga Szymańska, przewodnicząca szkoły. Były kluski śląskie w kolorze biało - fioletowym, karkówką i kapustą modrą z cebulką. Na deser podano jabłka zapiekane pod bezową pierzynką. Z kolei młodzież z Ukrainy zaprosiła na pokaz dań w formie prezentacji artystycznej, którą rozpoczęła Ira Oberemok. Były buraczki z kremem śmietanowym, ślimaczki drobiowe i mus z dodatkiem owoców. Za kulinarną ucztę młodzieży i nauczycielom podziękowała Grażyna Szklarska, z zarządu powiatu sandomierskiego, która powiedziała, że młodzież ucząca się w klasach o profilu gastronomiczno - hotelarskim, to przyszłość naszego kraju. - Może kiedyś spotkamy się w restauracjach lub hotelach - powiedział. - To spotkanie dziś pokazuje, że będziemy mieć wspaniałą przyszłość w tym zawodzie. Życzę wam wszystkiego dobrego.

Zobacz również

Bartosz Jaroch: Jeśli strzelamy gola w 91 minucie, to nie mamy prawa już go stracić

NOWE
Bartosz Jaroch: Jeśli strzelamy gola w 91 minucie, to nie mamy prawa już go stracić

Tragiczny pożar w domu. W płomieniach zginął mężczyzna

Tragiczny pożar w domu. W płomieniach zginął mężczyzna

Polecamy

Twoja aktywność Google: co wie o tobie Google i jak usunąć historię?

Twoja aktywność Google: co wie o tobie Google i jak usunąć historię?

Uważaj na tego wołowego tatara! Jego zjedzenie może doprowadzić do krwawej biegunki

Uważaj na tego wołowego tatara! Jego zjedzenie może doprowadzić do krwawej biegunki

Czas na majówkę! Odkryj podróżnicze inspiracje

Czas na majówkę! Odkryj podróżnicze inspiracje