Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Polsko - ukraińskie warsztaty kulinarne w Sandomierzu. Były niezwykłe potrawy [ZDJĘCIA]

Klaudia Tajs
Na zdjęciu: Uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu na deser podali jabłka zapiekane pod bezową pierzynką. 

Pieczone jabłka pod bezową pierzynką, żółto - fioletowe kluski śląskie, buraczki z musem śmietanowym, to tylko niektóre dania serwowane podczas kulinarnej prezentacji w Zespole Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu. Twórcami potraw była młodzież  z Sandomierza i Ukrainy, uczniowie klas gastronomicznych

Dyrektor Dariusz Łuczak, gospodarz obiektu przypomniał, że współpraca z partnerskim Koledżem Technologii oraz Biznesu w Iwanofrankowsku na Ukrainie trwa już dziesięć lat. W sumie przygotowano 30 spotkań  - Współpraca polega na wymianie  doświadczeń nauczycielskich, uczniowskich, sportowych, kulinarnych  - mówił dyrektor.  - Teraz mamy gości u siebie. Prowadzimy warsztaty gastronomiczne, na których nasza młodzież oraz z Ukrainy, pod okiem mistrza sztuki kulinarnej Dariusza Wójcika  zdobywa doświadczenia. Efektem są dzisiejsze potrawy.

O potrzebie współpracy pomiędzy uczniami  kształcącymi się  w podobnych zawodach  mówił  Wojciech Dzieciuch, sandomierski wicestarosta. - Ta współpraca to przede wszystkim wymiana doświadczeń, kultury jedzenia, przez jednego, jak i drugiego partnera  - mówił  Wojciech Dzieciuch. - Dla nas jeszcze ważne jest to, że dziś mamy 65 uczniów z Ukrainy, którzy uczą się w naszych szkołach. Mieszkają w Bursie Szkolnej. Istotną sprawą jest to, że część z tych ludzi ma perspektywę życia w Polsce. Myślą o tym, żeby  tutaj zostać albo wyjechać na Zachód Europy. Świat jest dzisiaj  otwarty i młodzi ludzie nie boją się wyzwań.  

Ukrainę reprezentowało siedmioro uczniów z klasy II, III i IV. Grupa sandomierska także liczyła siedmioro uczniów.  Po dwóch dniach wspólnego gotowania, piątek stał się  dniem wspólnej degustacji  i prezentacji przygotowanych dań.

Prezentacji polskich dań dokonała Olga Szymańska, przewodnicząca szkoły. Były kluski śląskie w kolorze biało - fioletowym,  karkówką i kapustą modrą z cebulką. Na deser podano jabłka zapiekane pod bezową pierzynką. 

Z kolei młodzież z Ukrainy zaprosiła na pokaz dań w formie prezentacji artystycznej, którą rozpoczęła Ira Oberemok. Były buraczki z kremem śmietanowym, ślimaczki drobiowe i mus z dodatkiem owoców.

Za kulinarną ucztę młodzieży i nauczycielom podziękowała Grażyna Szklarska,  z zarządu powiatu sandomierskiego, która powiedziała, że młodzież ucząca się w klasach o profilu gastronomiczno - hotelarskim, to przyszłość naszego kraju. - Może kiedyś spotkamy się  w restauracjach lub hotelach - powiedział. - To spotkanie dziś pokazuje, że będziemy mieć wspaniałą przyszłość w tym zawodzie.  Życzę wam wszystkiego dobrego.
Na zdjęciu: Uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu na deser podali jabłka zapiekane pod bezową pierzynką. Pieczone jabłka pod bezową pierzynką, żółto - fioletowe kluski śląskie, buraczki z musem śmietanowym, to tylko niektóre dania serwowane podczas kulinarnej prezentacji w Zespole Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu. Twórcami potraw była młodzież z Sandomierza i Ukrainy, uczniowie klas gastronomicznych Dyrektor Dariusz Łuczak, gospodarz obiektu przypomniał, że współpraca z partnerskim Koledżem Technologii oraz Biznesu w Iwanofrankowsku na Ukrainie trwa już dziesięć lat. W sumie przygotowano 30 spotkań - Współpraca polega na wymianie doświadczeń nauczycielskich, uczniowskich, sportowych, kulinarnych - mówił dyrektor. - Teraz mamy gości u siebie. Prowadzimy warsztaty gastronomiczne, na których nasza młodzież oraz z Ukrainy, pod okiem mistrza sztuki kulinarnej Dariusza Wójcika zdobywa doświadczenia. Efektem są dzisiejsze potrawy. O potrzebie współpracy pomiędzy uczniami kształcącymi się w podobnych zawodach mówił Wojciech Dzieciuch, sandomierski wicestarosta. - Ta współpraca to przede wszystkim wymiana doświadczeń, kultury jedzenia, przez jednego, jak i drugiego partnera - mówił Wojciech Dzieciuch. - Dla nas jeszcze ważne jest to, że dziś mamy 65 uczniów z Ukrainy, którzy uczą się w naszych szkołach. Mieszkają w Bursie Szkolnej. Istotną sprawą jest to, że część z tych ludzi ma perspektywę życia w Polsce. Myślą o tym, żeby tutaj zostać albo wyjechać na Zachód Europy. Świat jest dzisiaj otwarty i młodzi ludzie nie boją się wyzwań. Ukrainę reprezentowało siedmioro uczniów z klasy II, III i IV. Grupa sandomierska także liczyła siedmioro uczniów. Po dwóch dniach wspólnego gotowania, piątek stał się dniem wspólnej degustacji i prezentacji przygotowanych dań. Prezentacji polskich dań dokonała Olga Szymańska, przewodnicząca szkoły. Były kluski śląskie w kolorze biało - fioletowym, karkówką i kapustą modrą z cebulką. Na deser podano jabłka zapiekane pod bezową pierzynką. Z kolei młodzież z Ukrainy zaprosiła na pokaz dań w formie prezentacji artystycznej, którą rozpoczęła Ira Oberemok. Były buraczki z kremem śmietanowym, ślimaczki drobiowe i mus z dodatkiem owoców. Za kulinarną ucztę młodzieży i nauczycielom podziękowała Grażyna Szklarska, z zarządu powiatu sandomierskiego, która powiedziała, że młodzież ucząca się w klasach o profilu gastronomiczno - hotelarskim, to przyszłość naszego kraju. - Może kiedyś spotkamy się w restauracjach lub hotelach - powiedział. - To spotkanie dziś pokazuje, że będziemy mieć wspaniałą przyszłość w tym zawodzie. Życzę wam wszystkiego dobrego. Klaudia Tajs
od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na sandomierz.naszemiasto.pl Nasze Miasto