Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nikt sobie nie żałuje słodkości, stąd takie kolejki przed pączkarniami. Wszak Tłusty Czwartek jest tylko raz w roku

Mariusz Kapała
Mariusz Kapała
Leszek Kalinowski
Leszek Kalinowski
Kolejki po pączki w Zielonej Górze. W Tłusty Czwartek trzeba go kupić i zjeść. Nie ma innej opcji...
Kolejki po pączki w Zielonej Górze. W Tłusty Czwartek trzeba go kupić i zjeść. Nie ma innej opcji... Mariusz Kapała / GL
- Tłusty Czwartek jest raz w roku, więc można sobie pozwolić na słodki dzień. Nawet mój lekarz mówi, że to nic złego, a przecież jakąś przyjemność trzeba mieć - mówi pani Irena z Zielonej Góry, którą spotykamy w kolejce. - Tu są moje ulubione pączki, dlatego stoję. One są tego warte!

- Bardzo są różne ceny pączków. Wiadomo, najtaniej w marketach, ale ja wolę kupić w cukierni. Więcej wydać, ale mieć pewność, że będę mieć takie pączki, jakie lubię, puszyste i z dużą ilością nadzienia - mówi pani Ewa. - Planuję zejść trzy pączki, ale kupię 12, bo jeszcze dla moich koleżanek z pracy. Zrobimy sobie słodki dzień z pączkiem i dobrą kawą.

Kolejki po pączki w Zielonej Górze. W Tłusty Czwartek trzeba go kupić i zjeść. Nie ma innej opcji...

Nikt sobie nie żałuje słodkości, stąd takie kolejki przed pą...

Pączki za grosze i kilka złotych. Każdy wybiera, jak mu pasuje

Sebastian i Igor pączki kupili w markecie. Dali niecałą złotówkę za sztukę.
- Może i one nie są najwyższych lotów, ale spróbowaliśmy i nam smakują. Poza tym my kupowaliśmy pączki dla całek klasy - mówią. - Tradycja musi być kontynuowana. W domu pewnie też zjemy kilka.
Patrycja dodaje, że ceny pączków za bardzo różne. Ona kupiła za 4,90 zł za sztukę.
- Wiem, że mogła kupić taniej, ale nie mam czasu biegać po mieście. Kupiłam w cukierni najbliżej swojej pracy - przyznaje. - Nie lubię jakichś wymysłów, z bitą śmietaną czy ajerkoniakiem. Dla mnie pączek musi być z nadzieniem. Najlepiej z śliwkowymi powidłami. I taki właśnie kupiłam.

Uwaga na pączki! Jakie powinny być?

Na pączki trzeba jednak uważać. Te bardzo ciemne mogą być smażone na starym oleju. Najlepsze pączki powinny mieć jasną obwódkę, nie być zbyt ciemne, a po naciśnięciu ich powinny wrócić do swojego kształtu. Warto zwrócić uwagę też na nadzienie, zwłaszcza z różą. Bo często jest to sztuczne nadzienie o smaku róży. Wtedy taki pączek może kosztować mniej. Jest w nim prawdziwe nadzienie z róży, wówczas cena musi być wyższa...

Przeczytaj także:

od 12 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na zielonagora.naszemiasto.pl Nasze Miasto