6 z 11
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Podobnie jak na Podlasiu, tradycyjną potrawą wigilijną na...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/a3/68/6581a787aa1c5_o_large.jpg)
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Najlepsze wigilijne potrawy z różnych regionów Polski. O wielu z nich mogłeś nie słyszeć. Skąd pochodzi więdka, bryndzylki i zupa brzadowa?
Lubelszczyzna
Podobnie jak na Podlasiu, tradycyjną potrawą wigilijną na Lubelszczyźnie jest kutia, która przybyła do nas z Kresów. Lubelska kuchnia dała nam także inne wyśmienite specjały, które tradycyjnie jadało się tam właśnie podczas wigilii. Należą do nich m.in. pierogi z kaszą gryczaną oraz kulebiak, czyli duży drożdżowy pieróg, faszerowany kapustą.
Zobacz, jak zrobić kulebiaka.