Warsztaty w Zespole Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu
Z inicjatywy nauczycieli szkół w porozumieniu z wydziałem zamiejscowym w Sandomierzu Kuratorium Oświaty w Kielcach, sandomierska "marmolada" zorganizowała warsztaty dla uczniów, którzy niebawem staną przed wyborem szkoły branżowej lub średniej. Z zaproszenia skorzystali uczniowie Szkoły Podstawowej w Dwikozach, Obrazowie oraz Szkoły Podstawowej nr 3 i 4 w Sandomierzu.
Dla uczestników przygotowano warsztaty gastronomiczne, podsumowaniem których była wspólna degustacja zrobionych potraw. Była także część warsztatowo - hotelarska, podczas której odbył się pokaz parzenia kawy, robienia drinków - w tym przypadku bezalkoholowych oraz pokaz ścielenia łóżka wraz z wykonaniem pięknych ozdób z ręcznika. Było także stoisko, na którym prowadzący spotkanie nauczyciel Krzysztof Jonaszek tłumaczył jak ważną rolę w codziennej pracy kelnera odgrywa estetyka stroju. Nie mogło zabraknąć stoiska promującego zdrowych soków z jabłka, aronii i czarnego bzu.
- Poprzez zajęcia z prezentacji zawodów gastronomicznych, ogólnie mówiąc hotelarskich, chcemy pokazać co w tej szkole robimy i jaki mają uczniowie mają wybór przy wyborze w przyszłym roku szkoły średniej - Nasi nauczyciele opracowali dwa projekty. To "Piramida sukcesu" dla klas technikum i "Kulinarne horyzonty" dla uczniów szkół branżowych. Obydwa projekty opiewają na kwotę 1 miliona 600 tysięcy złotych. Z tych projektów mamy dodatkowe zajęcia dla uczniów i nauczycieli
- powiedział Dariusz Łuczak dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich imienia Komisji Edukacji Narodowej w Sandomierzu.
- Ponadto kupiliśmy nowy sprzęt, tak bardzo nam potrzebny w szkolnictwie zawodowym. To lodówki, kuchenki, drobny sprzęt gastronomiczny z hotelarstwa. Dzięki tym projektom uczniowie mają dodatkowy kursy: baristyczny, barmański, aranżacji stołu, a nawet z kwiaciarstwa. Wszystko to co przydaje się im w zawodzie - uzupełnia dyrektor.
Warsztaty cenne dla uczniów sandomierskich szkół
Zmagania i pokazy warsztatowe w szkole obserwował Janusz Suszyna, naczelnik wydziału oświaty w Starostwie Powiatowym w Sandomierzu, który przyznał, że warsztaty to bardzo cenna i trafna inicjatywa z punktu widzenia naszego regionu.
- Sandomierszczyzna to region ogrodniczy, a patrząc na sytuację wokół nas jest problem z jakością żywienia - mówił naczelnik. - To co prezentuje szkoła jest szansą dla uczniów jak zdrowo się odżywiać. Nasze produkty to nasze rolnictwo. Tu mówimy o tym, aby nie spożywać soków z konserwantów. Mamy swoje owoce jabłka, wiśnie, aronie, bez czarny. Robimy naturalny sok. Tutaj na kierunkach gastronomicznych uczymy się jak serwować zdrowe produkty.
Naczelnik Suszyna zwrócił także uwagę na fakt, że turyści przyjeżdżający do Sandomierza mają coraz większe oczekiwania. - Turysta chce nie tylko zaspokoić pragnienie, ale nie może być głodny - dodał naczelnik. - Dlatego jeśli produkty są odpowiednio podane i zachęcają do zdrowego żywienia się. Turysta ma wszystko co powinien mieć. Turysta, który przyjedzie ma pieniądze, a my musimy mu tylko stworzyć kompleksową ofertę. Dlatego uczniowie Zespołu Szkół Hotelarskich i Gastronomicznych uczą się, aby ta oferta była jak najbardziej atrakcyjna. Turysta ma tu kupić dany produkt i zadowolony wrócić do Sandomierza.
Dziennik Zachodni / Wielki Piątek
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?