MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
8 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jabłka to owoce o wysokiej wartości odżywczej, bogate w...
fot. Aphiwat chuangchoem / Pexels

„Brudna dwunastka”, czyli owoce i warzywa mające najwięcej pestycydów. Które trafiły na listę? Jak bezpiecznie jeść te produkty?

7. Jabłka

Jabłka to owoce o wysokiej wartości odżywczej, bogate w witaminy, związki mineralne i przeciwutleniacze. Największa koncentracja składników oraz błonnika pokarmowego znajduje się w skórce. Niestety większość konwencjonalnie uprawianych jabłek dostępnych w USA jest przesiąknięta difenyloaminą, przeciwutleniającą chemią stosowaną w celu zapobiegania rozwojowi brązowych lub czarnych plam skórce jabłek. Dopóki nie będzie możliwe określenie bezpiecznego poziomu difenyloaminy, EWG zaleca spożywanie ekologicznych jabłek i ich przetworów, czyli soków i musów, aby zminimalizować ryzyko spożycia nitrozoamin i innych potencjalnie niebezpiecznych pozostałości pestycydów.

Zobacz również

Oto najlepsze MEMY o psach! Śmieszne obrazki na Dzień Psa wzruszą i rozbawią

NOWE
Oto najlepsze MEMY o psach! Śmieszne obrazki na Dzień Psa wzruszą i rozbawią

Tajemnice lubuskiej bazy atomowej: Co kryją ruiny ukryte w lesie?

Tajemnice lubuskiej bazy atomowej: Co kryją ruiny ukryte w lesie?

Polecamy

Wakacyjna mapa płatności. Na urlop w tych krajach warto zabrać gotówkę

Wakacyjna mapa płatności. Na urlop w tych krajach warto zabrać gotówkę

Ospa w natarciu. WHO: nowy szczep jest „niezwykle niepokojący”

Ospa w natarciu. WHO: nowy szczep jest „niezwykle niepokojący”

Ta kawa chłodzi i odchudza. Dodaj do niej azjatyckiego króla przypraw

Ta kawa chłodzi i odchudza. Dodaj do niej azjatyckiego króla przypraw