Koźmin Wielkopolski jest niewielkim miasteczkiem położonym nad rzeką Orlą, w powiecie krotoszyńskim, oddalonym o około 15 km na północ od Krotoszyna. Liczy ponad 13 tys. mieszkańców.
Początki miasta sięgają XIII w., a nazwa po raz pierwszy pojawia się w dokumencie z 1232 r. W Koźminie Wielkopolskim jest sporo zabytków. Warto wspomnieć o kilku najważniejszych. Najbardziej znanym jest zamek z XIV w., w którym obecnie mieści się Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Józefa Marcińca. W baszcie zamkowej swoja siedzibę ma Muzeum Ziemi Koźmińskiej. Będąc w Koźminie Wielkopolskim warto zwiedzić kościół pw. św. Wawrzyńca, pobernardyński klasztor, późnorenesansowy, drewniany kościółek pw. św. Trójcy, a także – jeden z najpiękniejszych w Wielkopolsce i bodaj najlepiej zachowany – cmentarz żydowski. W XV i XVI w. miasto osiągnęło status jednego z najbogatszych w Wielkopolsce. Wtedy też wspaniale się rozwinęło, a w dokumentach z tego okresu nazywano je Magna Civitas Cosminensis. Do 1813 r. istniały trzy ośrodki miejskie, które połączono w jedno miasto. W latach 1887-1932 Koźmin został siedzibą powiatu koźmińskiego, liczącego 453 km kw. powierzchni i około 28 tysięcy mieszkańców. Pod zaborami mieszkańcy z wielkim poświęceniem walczyli o wolność Polski m.in. w Wiośnie Ludów, czy Powstaniu Wielkopolskim, a w latach 1906-1907 koźmińskie dzieci zorganizowały strajk szkolny.
Koźmin Wielkopolski jest miastem związanym nierozerwalnie z własną, bogatą historią i tradycją. Dotyczy to także tradycji kulinarnych. Z pokolenia na pokolenie w koźmińskich rodzinach przekazuje się receptury, na różne potrawy, a zeszyty z przepisami babć są chronione jak najcenniejsze rodzinne skarby. Do dziś w mieście dobrze prosperują piekarnie i cukiernie, które wypiek chleba, bułek, drożdżówek i innych ciast opierają na tradycyjnych recepturach. Ten wyjątkowy smak, wielu koźminianom towarzyszy przez całe życie, od dzieciństwa po lata starości. Z kolei dla przyjezdnych koźmińskie wypieki są wizytówką miasta i gminy.
Od wielu lat na ziemi koźmińskiej są organizowane imprezy kulinarno-kulturalne, promujące lokalną kuchnię, takie jak Imieniny GZiKa, Pyrogranie, Festiwal Wieprzowiny, czy gminne dożynki.
To właśnie gzik, zwany także w innych regionach gziką, jest potrawą charakterystyczną dla kuchni wielkopolskiej i kujawskiej, jednak dla Koźmina Wielkopolskiego stał się produktem sztandarowym. Jest to twaróg rozrobiony ze śmietaną, mlekiem, czy jogurtem, wymieszany z cebulą, czy innymi dodatkami, znanymi tylko lokalnym kucharzom, przez co ich smak staje się rozpoznawany w całym województwie. Wielkopolska „pyra” jest bohaterką innej cyklicznej koźmińskiej imprezy kulinarnej , czyli Pyrogrania. Od pięciu lat w mieście odbywa się Festiwal Wieprzowiny. W trakcie imprezy można wziąć udział w licznych koncertach, warsztatach, konkursach oraz degustacjach pysznych potraw z wieprzowiny.
W tej książce prezentujemy Państwu przepisy na potrawy niezwiązane z gzikiem, „pyrami”, czy wieprzowiną. pokazując, że lokalni kucharze potrafią przyrządzić wiele innych znakomitych potraw o oryginalnych smakach.
Koźmin Wielkopolski odegrał ważną rolę w historii Wielkopolski, jak i Polski. Zwiedzając tę ziemię i zabytki okolicy, warto zatrzymać się i popróbować lokalnych dań. Możemy zagwarantować, że na pewno tego Państwo nie pożałują!
Precz z Zielonym Ładem! - protest rolników w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?