W piątek rano na Rynku stanęły stanowiska wystawiennicze producentów czekolady i słodyczy z całej Polski. Stoisk ciągle przybywa, podobnie jak odwiedzających. Obok tradycyjnych słodkości, można także popróbować suszonych owoców, jaskich lodów i innych wyrobów przygotowanych przez właścicieli rodzinnych manufaktur.
Do udziału w festiwalu zachęca Marek Bronkowski, burmistrz Sandomierza, który zapowiada tylko część ciekawego programu przygotowanego na trzy weekendowe dni. - Tyle słodkości w jednym miejscu, w Sandomierzu jeszcze nikt nie smakował - mówi burmistrz Marek Bronkowski. - Swój udział zapowiedzieli producenci czekolady i słodkości z całej Polski. Będzie można wiele posmakować i wiele zobaczyć - zachęca do udziału w wydarzeniu Marek Bronkowski, burmistrz Sandomierza. - Będzie malowanie murali z czekolady, będzie można uczestniczyć w czekoladowych warsztatach, robić figurki z masy cukrowej. Będzie dekorowanie pierników i wiele innych słodkich atrakcji. Odbędzie się także spotkanie z Martą Krzyżanowską Sołtysiak bezglutenową mamą, która omówi bardzo ważny temat nasilający się w ostatnich latach, a mianowicie bezglutenowej diety. Okazuje się, że czekoladę i słodycze także można wykorzystać w diecie bezglutenowej.
W sobotę program rozpocznie się o godzinie 11 na Rynku Starego Miasta, wśród propozycji warsztaty plastyczne dla dzieci, spotkanie z autorką wyjątkowej publikacji "Bajka pachnąca czekoladą". Ponadto zdrowe przepisy na czekoladowe wariacje kulinarne przedstawi autorka bloga i książki "Zdrowy czekoholik". Tego dnia wszyscy będą mogli skorzystać z wyjątkowej atrakcji - fontanny czekoladowej.
W niedzielę podobnie jak w sobotę program rozpocznie się o godzinie 11 konkursem plastycznym, którym będzie super krówka. Następnie o sukcesie słodyczy bezglutenowych, wegańskich i ekologicznych opowie właścicielka firmy Me Gusto. A zalety takiego żywienia w diecie dziecka przytoczy autorka książki "Po okruszku boli w brzuszku, czyli bezglutenowa Zosia w przedszkolu". Tego dnia będzie możliwość wzięcia udziału w warsztatach bezglutenowych.
W sobotę i niedzielę będzie czynna Strefa Kulinarna, na której będzie możliwość eksperymentowania kulinarnego z czekoladą i nie tylko, pod okiem cukierników, blogerów kulinarnych, laureatów konkursów kulinarnych.
Jest także Strefa dziecka, gdzie najmłodsi mogą odpocząć i sięgnąć po kolorowankę.
Przygotowanie grzybów - krok po kroku - do spożycia, suszenia, mrożenia, marynowania
ZOBACZ TEŻ: Skladowisko niebezpiecznych odpadow w centrum miasta
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?