Festiwal “Czas Dobrego Sera” w Sandomierzu [PROGRAM]

Informacja prasowaZaktualizowano 
Festiwal “Czas Dobrego Sera” w Sandomierzu Czas Dobrego Sera
Z radością zapraszamy na IV edycję festiwalu “Czas Dobrego Sera”, który od 21 do 22 czerwca odbywać się będzie w królewskim Sandomierzu.

Festiwal “Czas Dobrego Sera” w Sandomierzu

Celem festiwalu jest podnoszenie jakości polskiego mleczarstwa, tego na wielką i małą skalę oraz zwracanie uwagi polskiego konsumenta na różnorodność produktów na bazie mleka. W zeszłym roku włoscy eksperci, którzy oceniali w konkursie nasze sery, stwierdzili, że jakość polskiego mleka zdecydowanie przewyższa jakość mleka stosowanego w serowarstwie włoskim. Nam jednak, podkreślali, brakuje technik i metod produkcji – nie wspominając o dojrzewaniu, które uwypukliłoby walory materii pierwszej. Przed nami jeszcze sporo nauki. Rozróżnianie dobrych produktów od kiepskich czy przeciętnych, to konieczność ustawicznej edukacji zarówno konsumenta, jak i samych producentów, którzy w tej edukacji odgrywają bezsprzecznie pierwszorzędną rolę. Dlatego, tak jak i w latach poprzednich, na naszym festiwalu nie ma miejsca na produkty seropodobne czy też na sery pakowane do worków termokurczliwych. Do udziału w naszym festiwalu zapraszamy wyłącznie najlepszych producentów serów zagrodowych oraz najlepsze polskie mleczarnie oraz zakłady przetwórstwa mleka. Ze szczególną sympatią odnosimy się do małych, rodzinnych gospodarstw i serowni.

Jak podkreśla Jacek Szklarek, pomysłodawca i organizator festiwalu „w tym roku zwrócimy szczególną uwagę na sery z przerostem pleśni niebieskiej. Kiedyś mieliśmy Rokpola, teraz najbardziej znanym polskim serem niebieskim jest Lazur ze Skalmierzyc oraz Camen z Kamiennej Góry. Jak by nie było, w zeszłym roku, w kategorii serów dojrzewających zwyciężyły dwa sery z pleśnią niebieską z Ranczo Frontiera. Poza tym zaprezentujemy słynnych, światowych celebrytów, jak: brytyjski Stilton, hiszpański Cabrales, francuski Roquefort czy włoska Gorgonzola. Sery pleśniowe, to najdynamiczniej rozwijający się segment serów, choć wciąż dla większości Polaków jest mało znany. Dla wszystkich tych serów przygotujemy specjalną “Strefę Niebieską”, gdzie w jednym miejscu będzie można skosztować i nabyć produkty z tej kategorii – mamy nadzieję, że uda się nam zgromadzić wszystkie sery pleśniowe produkowane w Polsce”.

Obok polskich producentów w festiwalu zapowiedzieli swój udział producenci m. in. oryginalnego Parmigiano Reggiano i to w wersji ekskluzywnej, tzn. wytwarzanego na bazie mleka krów “Vacche Bianche”. Po raz pierwszy w Polsce pojawią się “Fiore Sardo dei Pastori” – doskonałe owcze sery prosto z Sardynii wytwarzane przez rodzinę Salvatora Bussu (Presidium Slow Food). Za bezsprzeczną atrakcję festiwalu trzeba będzie również uznać obecność producentów legendarnego sera Bitto z włoskich Alp – jest to najdłużej dojrzewający ser na świecie. Po raz kolejny do Sandomierza przyjadą producenci Pecorino Toscano z okolic Volterry, która jest miastem partnerskim Sandomierza.

Tradycyjnie na sandomierskim festiwalu nie zabraknie cieszących się ogromnym powodzeniem serów spod marki OLD POLAND, które z Bursztynem na czele wytwarza SM Spomlek z Radzynia Podlaskiego.

Poza tym, do udziału w imprezie zaprosiliśmy wybitnych szefów kuchni, między innymi z restauracji rekomendowanych przez Slow Food Polska: Witka Iwańskiego (Aruana – Hotel Narvil, Serock), Alexa Barona (Solec 44 - Warszawa), Krzysztofa Żurka (Trzy Rybki – Hotel Stary, Kraków) i Darka Wójcika (Dwór Dwikozy, Sandomierz). Ich pokazy oraz uroczysta kolacja inspirowana różnymi gatunkami sera z pewnością będzie nie lada gratką dla znawców i pasjonatów dobrej kuchni.

W Sandomierzu nie zabraknie degustacji komentowanych najlepszych serów polskich i zagranicznych pod okiem światowego autorytetu, jakim jest Giampaolo Gaiarin – światowej klasy technolog serowarski, który nadzoruje większość mleczarni i serowni we włoskich Alpach. Polskie sery zagrodowe, jak zwykle prezentować będzie Gieno Mientkiewicz, który jak co roku zaskakiwać nas będzie odkrytymi przez siebie nowościami.

Po raz kolejny na szeroką skalę obok serowarów do Sandomierza organizatorzy zapraszają polskich winiarzy. Jest ich już ponad setka, zaś blisko 40 legalnie z banderolami sprzedaje swoje wina. Ser i wino w wyjątkowy sposób podkreślają nawzajem swoje walory smakowe. W tej dziedzinie swoją wiedzą i doświadczeniem z uczestnikami festiwalu będą dzielić się uznani znawcy polskich win: Wojtek Bosak (Winologia) oraz Mariusz Kapczyński (Vinisfera). Dodatkowo w tym roku nasz festiwal ma strategicznego partnera medialnego, jakim jest magazyn “Czas Wina”. Zarówno dziennikarze tego periodyku, jak również przedstawiciele cenionego importera “Dom Wina”, prezentować będą szeroką gamę win z różnych zakątków świata oraz uczestniczyć będą w naszych laboratoriach smaku.

W tym roku naszym browarem festiwalowym został Browar Cornelius z Piotrkowa Trybunalskiego, który warzy jedno z najlepszych polskich piw pszenicznych oraz szeroką paletę piw górnej i dolnej fermentacji. Zapowiedziano też nowości specjalnie uwarzone na sandomierski festiwal.

Dodatkowo w sobotę wieczorem wszyscy goście będą się bawić na Nadwiślańskich Bulwarach, obchodząc Noc Świętojańską. Jak na ten wyjątkowy czas przystało, królować będzie fantastyczna muzyka folkowa w wykonaniu zespołów “Dzikie Jabłka” oraz “Czerehat”. W niedzielę zaś na Małym Rynku, kiedy to również obchodzić będziemy “Dni Sandomierza”, wystąpi szereg różnej maści zespołów, którym przewodzić będzie znana szerszej publiczności grupa “Strachy na Lachy”.

PROGRAM FESTIWALU

Sobota, 21 czerwca, Rynek Starego Miasta
10.00 Oficjalne otwarcie festiwalu „Czas Dobrego Sera” przez Burmistrza Sandomierza Jerzego Borowskiego, przedstawiciela oraz Prezesa Slow Food Polska Jacka Szklarka
– od tej godziny rusza degustacja i sprzedaż serów na blisko 100 festiwalowych stoiskach
– otwarcie stoisk z większością producentów polskich win (około 20 producentów) pod patronatem magazynu „Czas Wina” i „Vinisfery”; szczególne usytuowanie winnic sandomierskich
– otwarcie strefy z serami z niebieską pleśnią (brytyjski Stilton, włoska Gorgonzola, hiszpański Cabrales, francuski Roquefort, polski Lazur, Camen, Rokpol i inne)
– otwarcie strefy z producentami serów zagranicznych (Pecorino z Toskanii, Fiore Sardo z Sardynii, Pecorino Romano z Rzymu, Parmigiano Reggiano z okolic Parmy, Bitto z włoskich Alp
– degustacja niepasteryzowanych piw z Browaru Cornelius z Piotrkowa Trybunalskiego
– Wine Bar z winami sprowadzonymi z różnych stron świata przez „Dom Wina”
– co dwie godziny w Restauracji Pod Ciżemką odbywają się „Laboratoria Smaku” z serami i winami w roli głównej – osoba odpowiedzialna Gieno Mientkiewicz
– co dwie godziny na scenie festiwalowej pokazy wybitnych szefów kuchni z całej Polski (Witek Iwański, Krzysztof Żurek, Aleksander Baron, Dariusz Wójcik)
– stoisko cheese&slow burgera oraz niebieskiego makaronu
– kraina niekończących się zabaw oraz konkursów dla dzieci – bulwary nadwiślańskie i nowy port wiślany
– pokazy wytwarzania prawdziwego oscypka – bacówka Wojtka Komperdy – scena
20.00 Zamknięcie stoisk
20.00 Koncerty na Bulwarze Nadwiślanskim i pokazy związane z Nocą Świętojańską – zespoły „Dzikie Jabłka” oraz „Czerehat”

20.30 Uroczysta kolacja na Sandomierskim Zamku z serowym leitmotivem – Dariusz Wójcik (Dwór Dwikozy), Witek Iwański (Aruana), Krzysztof Żurek (Trzy Rybki), Alex Baron (Solec 44)

Niedziela, 22 czerwca
09.00 Otwarcie stoisk z degustacją i sprzedażą serów i wina (program jak w sobotę)
11.00 Pokazy wytwarzania oryginalnej mozzarelli przez włoskich mistrzów serowarstwa
12.30 Równolegle do festiwalu rusza w podziemiach Restauracji Ciżemka profesjonalna ocena serów zgłoszonych do konkursu na Najlepszy Polski Ser Grand Prix 2014 roku przez jury (Giampaolo Gaiarin – Włochy – Przewodniczący Jury, Gieno Mientkiewicz – promotor serów zagrodowych w Polsce, Edward Bajko – Prezes SM Spomlek, Jacek Szklarek – Prezes Slow Food Polska,)
15.00 – pokazy wytwarzania prawdziwego oscypka – bacówka Wojtka Komperdy – scena
16.30 Uroczyste ogłoszenie laureatów konkursu na Najlepszy Polski Ser Grand Prix 2014 r. i wręczenie dyplomów – Przewodniczący Jury Giampaolo Gaiarin, Burmistrz Sandomierza oraz Prezes Slow Food Polska
17.00 Prezentacja wytwarzania serów z przerostem pleśni niebieskiej
18.00 Zakończenie festiwalu
Przez cały czas trwania festiwalu występy zespołów muzycznych i tanecznych, rozmowy z producentami serów i win na scenie, prezentacja poszczególnych stoisk przez konferansjerów

Wideo

polecane: Flesz: Czy grozi nam katastrofa klimatyczna?

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3